Пошук

Як не стати жертвою кібершахрайства

Дата: 27.03.2024 13:19
Кількість переглядів: 149

Як не стати жертвою кібершахрайства

     Гайсинською окружною прокуратурою проаналізовано стан злочинності на території Гайсинського району упродовж 2023 року. Установлено, що в минулому році обліковано на 10,6 % більше кримінальних правопорушень, ніж за 2022 рік (2597 проти 2349), що свідчить про суттєвий ріст злочинності. Значно збільшилась кількість кримінальних правопорушень проти власності - з 443 до 594, або на 34,1 % більше, ніж в 2022 році, у тому числі відмічається суттєвий ріст шахрайств - 241 кримінальне правопорушення вчинено в 2023 році проти 181 - в 2022 році.

     Все більших масштабів набуває шахрайство в Інтернеті. Визначення поняття інтернет- шахрайства (кібершахрайства) законодавець помістив у термін «шахрайство» (ст. 190 Кримінального Кодексу України) - заволодіння чужим майном за допомогою введення в оману або зловживання довірою іншої людини. Цей вид шахрайства відрізняється тим, що: контакт між потерпілим і правопорушником відбувається через інтернет; жертва не бачить і майже ніколи не знає зловмисника особисто; передача грошей або майна протікає дистанційно.

     Наразі поширені схеми виманювання коштів в інтернет-користувачів: пропозиції швидкого заробітку, фіктивні інтернет-магазини, повідомлення «Ви виграли цінний приз», інтернет - жебрацтво, але більшість шахрайських випадків сталася під час купівлі/продажу товарів в інтернеті та розрахунки за допомогою банківських карток.

     Зокрема, що ж таке шахрайства, пов’язані з покупками через мережу Інтернет та як вони вчиняються. Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата відразу повинні насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. В таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставки досить часто залишається ні з чим. Основне правило покупок в Інтернеті - передоплату вносьте тільки перевіреним продавцям, в інших випадках оплачуйте товар після отримання. Також звертайте увагу на відгуки щодо продавця тих чи інших товарів або послуг.

     Інша схема - шахрайства, пов’язані з продажами через мережу Інтернет, та розрахунки за допомогою банківських карток. Продаючи товар через інтернет, за допомогою бірж оголошень, також можливо стати жертвою шахрая. Під приводом оплати вашого товару шахрай буде намагатися дізнатись усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Щоб вберегти себе від збитків, необхідно запам’ятати наступні прості правила: для оплати на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СУУ код (знаходиться на зворотній стороні картки); для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС повідомлень, які надходять на вашу картку, та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу.

     Дані поради захистять вас від недобросовісних покупців (шахраїв) та допоможуть зберегти вам ваші кошти та матеріальні цінності. Шахрайство з кредитними картами може статися з кожним, хто повідомив третім особам свої платіжні дані (номер картки, термін дії та СУУ-код) або втратив свою банківську карту і не заблокував її. В такому випадку зловмисник може користуватися грошима іншої людини і навіть взяти на нього кредит.

     Що робити, якщо ви все-таки стали жертвою інтернет-шахраїв? Якщо ви стали жертвою шахраїв в інтернеті, перше, що потрібно - звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102, або вирушайте до найближчого відділення із наявними у вас доказами факту шахрайства.

     Прокурор Гайсинської окружної прокуратури                  Раїса Джежик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень