Пошук

Встановлення юридичних фактів смерті осіб, що загинули внаслідок військових дій

Дата: 18.10.2022 11:49
Кількість переглядів: 201

   

     Від початку широкомасштабного нападу росії з 24 лютого 2022 року, в Україні за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) загинули, щонайменше 6000 мирних людей. Більшість загиблих станом на сьогодні не були зареєстровані у встановленому діючим законодавством порядку, тобто родичі не отримали свідоцтва про смерть.

     Із заявою щодо встановлення факту смерті можуть звернутися:
  • члени сім’ї померлого та їхні представники; 
  • інші заінтересовані особи (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси) це можуть бути, наприклад спадкоємці за заповітом або «колишні» чоловік/дружина (у разі якщо надалі буде вирішуватися питання щодо призначення пенсії по втраті годувальника на малолітню дитину) тощо.

     Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

      Докази, що посвідчують факт смерті:

  • Фото, відео обставин за яких особа загинула, з місця захоронення особи;
  • Показання свідків (особисті або нотаріально засвідчені);
  • Виписки зі списку загиблих осіб, що велися органами місцевої влади;
  • Довідка або відповідь на звернення, що родич/родичка загиблої особи зверталася до МНС із запитом щодо надання невідкладної медичної допомоги;
  • Витяг з ЄРДР в якому внесені відомості щодо загибелі особи внаслідок військових дій;
  • Відповіді з Прокуратури або СБУ (у разі відсутності витягу з ЄРДР);
  • Акт про настання смерті, довідки з військових частин тощо (у разі загибелі військовослужбовців).

 

     До 24.02.2022 практика розгляду зазначеної категорії справ передбачала такі підстави для звільнення від сплати судового збору:

     – якщо особа загинула через військовий конфлікт (до цієї категорії відносилися, як цивільні особи так й особи, які загинули в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях);

     – на розсуд суду за наявності підстав для звільнення від сплати судового збору (майновий стан, або підстави, визначені у ЗУ «Про судовий збір», а саме: заявники – у справах за заявами про встановлення факту народження або смерті, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

     Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

     Для  отримання додаткових роз’яснень з даного приводу, а також для отримання консультацій по іншим правовим питанням, Ви можете звернутися до сектору Немирівського бюро правової допомоги за адресою: місто Немирів, вулиця Гімназійна, будинок 19. Єдиний телефонний номер (контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги) 0 800 213 103 – безкоштовно.

     Джерело: https://pravokator.club/news/problemni-pytannya-vstanovlennya-yurydychnyh-faktiv-smerti-osib-shho-zagynuly-vnaslidok-vijskovyh-dij/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень