Пошук

Обережно! Борщівник!

Дата: 17.05.2022 12:11
Кількість переглядів: 196

Борщівник – отруйна рослина, що розмножується самосівом, без всякого контролю і селиться здебільшого на добре освітлених  вологих грунтах, не боїться приморозків,спеки і довго росте на одному місці, досягаючи у висоту 2-4-х метрів. Росте він уздовж річок, доріг, лісів та полів, а тепер поступово перебирається на дачні ділянки, часом зарослі  його можна зустріти і в міських парках.

     У листі, стеблах і плодах містяться особливі речовини – фуранокумарини.Їх небезпека полягає в тому, що вони у багато разів підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. Коли сік потрапляє на шкіру, то через декілька годин, а то й днів, вона червоніє, утворюючи опіки різних ступенів, особливо в ясні сонячні дні. Перш за все від борщівника потерпають діти, які полюбляють гратись у його високих хащах.

     Підступність рослини полягає в тому, що спочатку її дотик не призводить до жодних неприємних відчуттів- час прояву опіку – від кількох годин до кількох діб.      При перших же ознаках подразнення слід якнайскоріше змити отруту з рук та інших частин тіла. При опіках борщівником рекомендується густо намилити уражене місце господарським милом і змити лосьйоном, що містить спирт.Особливо важливо не торкатися обличчя та очей. Як при будь-якому запаленні, полегшення приносять холодні компреси або прикладання льоду до уражених місць. Для запобігання виникнення інтоксикації необхідно звертатись за допомогою до лікарів, які спеціалізуються на опіках. Слід мати на увазі, що борщівник також є контактним і дихальним алергеном.

     Враховуючи темпи розповсюдження та загрозу, яку створює борщівник Сосновського для здоров´я  людини після безпосереднього контакту, шкоду завданому сільському господарству та довкіллю, його неодмінно потрібно знищувати та зупиняти поширення. Зволікання у цьому напрямі призведе до значних економічних збитків.

     Для забезпечення ліквідації борщівника Сосновського застосовується комплекс заходів: механічні, агротехнічні та хімічні.

     Борщівник Сосновського необхідно скошувати до цвітіння, яке необхідно проводити 3-4 рази на сезон. Кожне наступне скошування проводиться через 3-4 тижні після попереднього. Оскільки розмножується борщівник тільки  за допомогою насіння, слід не допускати появи квітконосів тому, що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати.Якщо квітконоси вже утворилися зрізані рослини необхідно спалювати та слідкувати, щоб від коренів не з´явилися нові бічні зонтики у прикореневій розетці.

     Добре допомагає в знищенні цього бур´яну викопування та зрізування його товстих коренів на глибині 10-15 см.

     Ефективною є обробка борщівнику при формуванні першої розетки листя препаратами гліфосатної групи відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

      Всі заходи по ліквідації бур´яну необхідно проводити з використанням засобів захисту та дотриманням санітарних правил і норм.

МОЗ УКРАЇНИ
ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ
НЕМИРІВСЬКИЙ   ВІДДІЛ  
«ДУ  ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ   ЦЕНТР КОНТРОЛЮ
ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МОЗ  УКРАЇНИ »


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень