Пошук

Обережно! Дирофіляріоз!

Дата: 06.05.2022 15:26
Кількість переглядів: 350

Обережно! Дирофіляріоз!

Фото без опису

     Дирофіляріоз ( зла нитка ) – це  глистне захворювання , яке щорічно реєструється серед населення області.  Захворювання, яке  вражає, як людину, так і тварину та супроводжується тяжкою патологією усіх систем організму, включаючи головний мозок і очі.  Для нього характерна трансмісивна передача, повільний розвиток, тривалий перебіг. Дирофіляріоз відноситься до природньо-осередкових хвороб.

      У минулому вважалося, що ним хворіють тільки тварини. У першу чергу - собаки, але в останні роки  все частіше стали реєструватися  випадки зараження людей. У хворих на дирофіляріоз собак живі личинки знаходяться  у кров’яному руслі. Переносниками хвороби є комарі. Комар, кусаючи хвору тварину, засмоктує личинку дирофілярії, яку потім передає людині. Частіше всього вражаються повіки, ділянки навколо очей, скроні, передпліччя та інші відкриті ділянки тіла, які доступні покусам комарів.

     Під шкірою людини дирофілярія може рости до 6-ти місяців, перетворюючись в тонку білу «ниточку» довжиною до 12-15 см. Іноді вона рухається.

     Особливо небезпечними можуть бути випадки заповзання дирофілярій в око, що може призвести до сліпоти.

     В місці знаходження дирофілярії відмічається припухлість, почервоніння, свербіж або печія.

     Основний метод позбавлення від паразиту- хірургічний.

       У Вінницькій області за період 2008-2021 років було зареєстровано 45 випадків цього небезпечного захворювання.

       На території нашої країни існує всього одна основна причина, через яку людина може заразитися  дирофіляріозом – домашні тварини. Можливість зараження буде безпосередньо   залежити  від того, в яких місцях і як часто ваш улюбленець  вигулюється.  Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається. В передачі дирофіляріозу не виключається і роль гедзів, кліщів, бліх.

       Профілактика дирофіляріозу полягає в захисті від укусів комарами себе і домашніх  тварин, своєчасне виявлення дирофіляріозу у домашніх тварин та їх лікування, боротьба з бродячими тваринами, протигельмінтозна профілактика у домашніх тварин.

      До того ж  необхідно боротися з комарами в підвалах жилих будинків, у яких ці паразити можуть знаходитись увесь рік. З підвальних приміщень житлових будинків комарі потрапляють по вентиляційній  системі в квартири.

     Профілактика захворювання полягає у знищенні комарів і обмеженні контакту з ними тварин і людини. Для таких цілей є велика кількість різного роду репелентів – препаратів, що відлякують комарів і мошкару. Для собак і котів  використовують різні види ошийників. В приміщеннях потрібно засітчувати вікна та двері. Доступний для всіх захід захисту – носіння одягу, який максимально захищає від укусів комах в години їхньої активності.

 

 

МОЗ УКРАЇНИ
ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ
НЕМИРІВСЬКИЙ   ВІДДІЛ  
«ДУ  ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ   ЦЕНТР КОНТРОЛЮ
ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МОЗ  УКРАЇНИ »

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень