Пошук

Іксодовий кліщовий бореліоз (Хвороба Лайма)

Дата: 19.04.2022 16:26
Кількість переглядів: 733

Іксодовий кліщовий бореліоз https://volindses.com.ua/wp-content/uploads/2020/07/unnamed-2.jpg(Хвороба Лайма)

 Найбільш актуальним захворюванням серед так званих інфекцій, які передаються іксодовими кліщами є хвороба Лайма.

Місцями поширення кліщів найчастіше є лісові масиви та пасовища. Живляться вони на дрібних ссавцях, диких тваринах та худобі.Але на даний час ареал дещо поширився-тепер їх можна знайти в паркових зонах, в садах, лісосмугах. Тут годувальниками можуть виступати домашні тварини, а саме: коти, собаки, кози. Перебуваючи на природі ми можемо зазнати нападу навіть не дізнавшись, що «зустріч» вже відбулася. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

Кліщі, що напали на людину перш за все намагаються потрапити під одяг. Вони можуть присмоктуватися  до будь-якої частини тіла, проте частіше вибирають більш ніжні ділянки шиї, складки шкіри в ділянці талії, паху. Тому з моменту заповзання кліща може пройти деякий час. Часті випадки присмоктування кліщів під час сну, при цьому кліщів, що присмоктались довго не помічають. Момент присмоктування кліща можна відчути далеко не завжди. Це пов’язано як з різною індивідуальною чутливістю людей, так і з локацією укусу. А ще разом із слиною він вводить в рану анастезуючу речовину, тому укус кліща малочутливий і найчастіше залишається не поміченим. Через 2-3 дні на поверхні тіла навколо кліща з’являється гіперемія та виникають больові відчуття. Кліщі, що насмоктались крові, відпадають самі. Кровососання кліща може тривати до 12 діб.

Якщо вдалося виявити кліща, що присмоктався до того часу, як він відчепиться, то можна видалити його самостійно. Для цього місце присмоктування змащують олією. Причому, щоб олія не розтікалася можна зробити кільце із нитки, чи тоненької смужки паперу навколо кліща. Через деякий час, повільно розхитуючи  кліща, видаляють його пінцетом чи петлею з нитки, обережно щоб не відірвати хоботок. Місце укусу потрібно змастити йодом, спиртом чи одеколоном. Якщо ж частина хоботка залишилася в тілі, його видаляють стерильною голкою або звернутися до лікаря, оскільки може виникнути запалення. Після видалення слід ретельно вимити руки, кліща спалити.

Всім особам, що підпали під напад кліща рекомендується проводити щоденно термомегрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям.

Інкубаційний період 5-15 діб, в 9% захворівших хворобою Лайма більше двох місяців (70 діб). Провідні симптоми:

  • мігруюча кільцеподібна еритема (бичаче око) діаметром до 5 см.;
  • слабкість;
  • швидка втомлюваність;
  • біль в суглобах та мязах;
  • субфебрільна температура.

Перебіг хвороби: легкий (29,2%), середній (70%), важкий (0,8%).

Піки нападу іксодових кліщів на людей припадає на травень-липень місяці, але захворювання хворобою Лайма відмічається цілий рік оскільки збудник тісно пов’язаний з іксодованим кліщем і їх природними господарями – дрібними ссавцями.

Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я:

  • при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів, голову слід покривати головним убором;
  • само та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома, особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла покриті волоссям;
  • місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м;
  • вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
  • використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти.

Як свідчить статистика щорічно та території обслуговування  Немирівського відділу контролю та профілактики хвороб реєструється декілька випадків хвороби Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз).

Приємного відпочинку та будьте обережні.

 

 

З повагою,
Лікар- епідеміолог відділу епідеміологічного
нагляду (спостереження) та профілактики
інфекційних та неінфекційних захворювань
Немирівського відділу
ДУ «Вінницький обласний центр
контролю та профілактики хворб»                                                                   Микола Яблонський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень