Пошук

Вживання солі та вплив її на організм людини

Дата: 22.10.2025 11:52
Кількість переглядів: 142

Фото без опису

Харчування — наш щоденний вибір. Саме воно може стати опорою для здоров’я і сил. І мова не лише про збалансовану тарілку з достатньою кількістю овочів, цільнозернових чи білкових продуктів, а й про кількість солі в ній.                                

Сіль — невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Вона додає відчуття смаку, допомагає зберігати продукти. Але натрій, з якого складається сіль, у надлишку — небезпечний. У нормі цей мінерал підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема  інсульту, інфаркту та серцевої недостатності.

Надлишок натрію викликає й інші проблеми зі здоров’ям:

  • сечокам'яну хворобу в нирках та хронічну хворобу нирок;
  • ослаблення кісток і розвиток остеопорозу;
  • вищий ризик гастриту, виразок і раку шлунка;
  • ожиріння та діабет 2 типу;
  • погіршення пам’яті та підвищений ризик деменції;
  • затримку рідини й набряки.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих.  Дітям від 2 до 15 років потрібно ще менше солі, ніж дорослим.

Українці щодня споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я: у середньому — 12,6 г замість 5 г. У європейському регіоні Україна — у трійці лідерів з надмірного споживання солі.  Варто знати, що 75% солі за добу ми отримуємо з магазинних продуктів (промислового виробництва та фасфуд) і лише 25% із сільнички на столі.

Найбільше солі ми отримуємо з таких продуктів:

  • перероблені: ковбаси, сосиски, бекон, консерви, домашнє соління;
  • фастфуд: шаурма, хотдог, фалафель, бургер, сендвіч/паніні, піца;
  • солоні закуски: чипси, сухарики, горішки;
  • соуси: соєвий соус, кетчуп;
  • готові приправи з сіллю.

 

Як читати упаковку: де ховається сіль?

На упаковках вміст солі або натрію зазвичай вказують останнім пунктом в полі «Поживна цінність». Але більшість людей не вміє правильно читати ці дані, що дозволяє виробникам маскувати високий рівень солі. 

На що звертати увагу:

  • У складі може бути зазначено «сіль» або «натрій» (sodium).
  • 1 г натрію = 2,5 г солі.
  • Якщо вказано «натрій», потрібно помножити цифру на 2,5 щоб отримати кількість солі.

Вміст на 100 г продукту (вказується на упаковці)

  • Це ключовий показник для порівняння різних продуктів.
  • Понад 1 г солі на 100 г — вже багато
  • Виробники часто вказують кількість солі «на порцію». Але, наприклад, у пачці 150 г чипсів, порцією називають 30 г продукту, а не 100 г.
  • Завжди рахуй сіль на 100 г — це єдиний спосіб реально оцінити кількість солі, що поступає у ваш організм.

Інші джерела натрію 

  • У складі продукту можуть бути: «сода», «глутамат натрію (E621)», «бікарбонат натрію», «нітрат натрію», «розпушувач». Вони теж містять натрій.

 

Прості кроки: як зменшити споживання солі 

  • Зменшуй сіль поступово, смакові рецептори швидко адаптуються і їжа відкриється новим смаком. 
  • Не досолюй повторно їжу і додавай менше солі в страви які готуєш.
  • Прибери сільницю зі столу, щоб не досолювати їжу.
  • Заміни сіль натуральними спеціями та прянощами: орегано, часник, базилік, імбир тощо).
  • Заміни готові соуси на лимон, томати. Якщо важко відмовитись, додавай менше.  
  • Обирай свіжі або заморожені овочі замість консервованих/готових страв з них.
  • Обирай домашню їжу.  
  • Читай  «Поживну цінність» на упаковці: обирай продукти, де менше солі на100г. 
  • Зверни увагу на сіль в щоденних продуктах, наприклад, хліб — спробуй знайти такий, де солі менше 
  • Шукай продукти з позначкою «з низьким вмістом солі» або «без додавання солі».  
  • Відмовся від соусів та заправок або додавай трошки.

Дотримуйся вищеперерахованих порад – це позитивно вплине на твій стан здоров’я.

 

Завідувач відділенням епідеміологічного

нагляду та профілактики неінфекційних хвороб                                   Марія БЕНЬ


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних