Пошук

Обережно грипп!

Дата: 16.02.2024 15:24
Кількість переглядів: 120

Обережно грипп!

     На жаль, рік від року ситуація повторюється: в холодну пору року суспільство стикається з епідемією грипу. У цей період безліч людей навколо нас «звалюються» на кілька днів або тижнів з високою температурою. В установах вводять протиепідемічний режим. А школи часто йдуть на вимушені канікули.

     Що ж треба знати про грип, щоб не захворіти, або хоча б обійтися без ускладнень?

     Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції є хвора людина, передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом.

     Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово. Найчастіше це різке підвищення температури тіла (більше 38 °С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель та нежить. При появі перерахованих симптомів необхідно звертатися до лікаря, тому що самолікування може поставити під загрозу ваше життя.

     Проте краще хворобу не лікувати, а попередити. Найдієвішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Втім, щеплення можна робити й пізніше – упродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

     Окрім вакцинації, варто також вести здоровий спосіб життя і дотримуватися простих порад, щоб уникнути хвороби:

  • Уникайте близького контакту з людьми, в яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби. Уникайте місць масового скупчення людей.
  • Не обмежуйте себе в прогулянках на свіжому повітрі.
  • Здійснюйте провітрювання і вологе прибирання приміщень з застосуванням дезінфекційних та миючих засобів.
  • Дотримуйтеся раціонального харчування з великою кількістю свіжих овочів та фруктів.
  • Застосовуйте неспецифічні модулятори імунітету, а саме: часник, цибулю, відвар шипшини, вітамінні препарати, зокрема вітамін С, змащуйте перед прогулянками слизову оболонку носа.
  • Не переохолоджуйтеся, проводьте часте миття рук.
  • При необхідності використовуйте респіратори або захисні маски, які через кожні 3 години необхідно змінювати.

     Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання  та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Гайсинського РУ ГУ ДПСС у Вінницькій області                                      
Таїса ТРОХИМЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень