Пошук

Обережно: грип птиці!

Дата: 22.01.2024 10:39
Кількість переглядів: 44

Обережно: грип птиці!

Гайсинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

ІНФОРМУЄ:

     Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана   вірусом  грипу A.

     Джерелом  інфекції є хвора і перехворіла птиця,  а також водоплавна птиця без клінічних  ознак  захворювання.  Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці,  чутливі до вірусу  грипу  птиці,  є  переносниками  інфекції   та   природним резервуаром інфекції.

     Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційніяйця,  тушки,  пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал,  комахи,  пухоїди, синантропні птахи, дика   перелітна   птиця,   гризуни.   Проте інфікування  птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.

     Вірус виділяється у  навколишнє  середовище  зі  слиною, носовим   секретом   і  послідом.  Вірусоносійство  у  птиці,  яка перехворіла, триває 2-3 місяці та більше.

     Інкубаційний період у птиці триває 1-7 днів.  В окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше.

     Клінічні ознаки у курей різноманітні:  від слабовиражених  до гострого  перебігу,  з  високою  смертністю  без проявів будь-яких симптомів  або  з  мінімальними  ознаками  депресії;   відсутність апетиту,  раптова загибельвеликої кількості птиці у стаді;  хвора птиця сидить  або  стоїть  у  напівкоматозному  стані  з  опущеною головою. При   цьому   загибель   птиці   досягає  80-100%.  Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу,  несуть яйця без шкаралупи і з часом  припиняють  яйцекладку.  Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, ціанотичністю слизових оболонок,  гребінця та сережок,  водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.

 

     Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в приватних господарствах:

  • Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  • Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  • Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів.
  • Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці, з цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  • Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
  • Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів та зберігати їх виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  • При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  • На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  • Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
  • Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни.

     Памятайте:  швидке поширення грипу на певній території може призвести до значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі птиці.

     Нагадуємо, у випадку виявлення загибелі тварин та птиці або виявлення у них ознак інфекційних захворювань, необхідно звертатися до Гайсинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби та структурних підрозділів за адресою: пров. Скальний, 10, м. Гайсин, 23700,   тел./факс: (04334) 2-63-68 
web: www.vingudpss.gov.ua,   e-mail: haisyn@vingudpss.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень