Пошук

Увага! БОТУЛІЗМ!

Дата: 28.11.2023 08:57
Кількість переглядів: 19

Увага! БОТУЛІЗМ!

     21 листопада території Гайсинського району зареєстрований випадок ботулізму у жителя с. Губник. З метою належного розслідування працівниками Гайсинского районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з працівниками ВСП Гайсинського РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» провели епідеміологічне розслідування, з вивченням можливих факторів, що могли сприяти виникненню захворювання, встановлено коло осіб, що також могли постраждати. З метою належного реагування Гайсинсьою міською радою проведено засідання ТЕБ та НС з прийняттям відповідного рішення.

     Ботулізм - гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах. Найчастіше інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як домашня консервація, особливо небезпечні гриби домашнього консервування, копчена або в'ялена риба, м'ясні та ковбасні вироби, бобові консерви

     Основним шлях передачі захворювання є харчовий, найчастіше - при вживанні консервованих в домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.

     Симптоми хвороби:

  • Сухість в роті
  • Ускладнення ковтання
  • Невиразність мови
  • Двоїння в очах
  • Помутніння і опущення повік
  • М’язова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота і блювання
  • Пронос
  • Здуття живота і запор
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок

     Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.

     У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму.

     Заходи безпеки

  • Рибу перед послом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
  • Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах
  • При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природного кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
  • Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
  • При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.
  • Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
  • Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в'яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

     У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу і на відпочинок продукти, що швидко псуються
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов'язково дотримуватися термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов'язково прокип'ятити або протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА
ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ
У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
ГАЙСИНСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень