Пошук

МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: ЯК ПОДБАТИ ПРО СЕБЕ?

Дата: 19.10.2023 15:30
Кількість переглядів: 202

Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. Це поняття дуже широке і поєднує різні  аспекти. Що таке ментальне здоров’я?

Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників: соціальних, екологічних та навіть економічних. Психічно здорова людина може розрізняти свої емоції, керувати ними та гармонійно функціонувати; здатна спілкуватися і будувати стосунки з іншими; розвивається й навчається; позитивно оцінює себе, приймає та любить; приймає власні тверді рішення; нормально адаптовується до нових умов життя; може розв’язувати проблеми.

Психічне здоров’я може порушуватися під дією генетичних чинників; наркотичних речовин; гормонального дисбалансу; індивідуальних характеристик людини (наприклад, схильності до депресій та песимізму);швидких соціальних та політичних змін (зокрема, внаслідок воєнних дій).

Підтримувати власне ментальне здоров’я можна самостійно. Для цього необхідно:

  • дбати про режим сну;
  • уникати стресових ситуацій та навчитись адекватно на них реагувати;
  • збалансувати  харчування і додати фізичної активності — іноді достатньо активізувати організм та налагодити гормональний фон, щоб виправити ситуацію.

 

 

Здатність отримувати задоволення від життя — основна риса ментально здорової людини!!!

 

#КоординаційнийцентрКМУMentalhealthUA.

#тияк, #ментальнездоров’я.

@Координаційний центр КМУ/ MentalHealth UA, Олена Зеленська.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень