Пошук

Ризики під час експлуатації електроустановок та дизель-генераторів

Дата: 21.02.2023 11:55
Кількість переглядів: 164

  Згідно із Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів, керівник підприємства, установи та організації, незалежно від форми власності, виду діяльності зобов'язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок:

– призначити  відповідального  за  справний стан  і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому  порядку;

– забезпечити  достатню кількість  електротехнічних працівників;

– затвердити посадові інструкції і інструкції з охорони праці;

– встановити такий порядок, щоб працівники, на яких покладено обов'язки з обслуговування електроустановок, вели ретельні спостереження за дорученим їм обладнанням і мережами — оглядом, перевіркою дії, випробуванням і вимірюванням.
Фахівці служб охорони праці зобов'язані контролювати безпечну експлуатацію електроустановок і повинні мати групу IV з електробезпеки.
Працівники, що обслуговують електроустановки, повинні проходити первинний (під час прийняття на роботу) та періодичний (протягом трудової  діяльності) медичний огляд.
Посадовець також звернула увагу на те, що під час зимового періоду за відсутності світла деякі установи активно використовують генератори як джерела резервного електропостачання.

Основні правила використання генераторів задля попередження випадків травматизму у ході трудової діяльності.

Зокрема:

-генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.
-відстань від генератора до суміжних об'єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має складати мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 метра.
-варто використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів має бути заземлюючий контакт.
Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки та усунути пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакт із гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах.
Електричні елементи генератора слід заземлити.
Уникати контакту силових контурів генератора з водою й іншими предметами.

 

Головний спеціаліст Відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно - перевірочної роботи Головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області                                        Сергій    ПАШЕНЬКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень