Пошук

ОБЕРЕЖНО ПТАШИНИЙ ГРИП

Дата: 09.12.2022 14:39
Кількість переглядів: 166

Фото без опису     

     З метою своєчасного реагування на надзвичайнi ситуації пов'язанi 3 гостроiнфекцiйним захворюванням птиці та вжиття заходiв направлених на мiнiмiзацiю ризиків поширення грипу птиці в Україні.

     Немирівське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що у зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації у свiтi щодо грипу птиці, зокрема з вересня по листопад 2022 року в країнах Європи зареєстровано 763 спалахи високопатогенного грипу птицi в 23 країнах, у тому числi  що межують з Україною (Угорщина-13, Польща-1, Молдова-1 та ін.), враховуючи шляхи міграції цільових видiв дикої перелітної птицi, військових дiй, які можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птиці, значну концентрацію поголів’я птиці, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці в Україні з  І декади грудня 2022року по ІІІ декаду лютого 2023 року.

     Грип птиці - високо контагіозне захворювання  птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та системи травлення.

     Збудником грипу птиці є – вірус, який має спорідненість з вірусом грипу людини, Коня, свині та унікальну здатність змінювати свою антигенну і патогенну структуру.

     Джерело інфекції - хвора й перехворіла на грип дика перелітна та синантропна (ворони, шпаки, лебеді, дикі качки, голуби, горобці і ін.) птиця.

     Інкубаційний період хвороби 2-7 днів. Смертність птиці може досягати до 100%. Хвороба проявляється хрипами, а також посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови та діареєю.

     Власникам птиці необхідно - не допустити контакту домашньої птиці з дикою перелітною та синантропною птицею закривши її в пташниках, хлівах і на подвір’ї.

     Забороняється випускати на водоймища домашню водоплавну птицю.

     В разі захворювання чи загибелі птиці Вам необхідно ТЕРМІНОВО звернутися до спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує дану територію.

     

     Немирівське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень