Пошук

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 28.10.2022 13:10
Кількість переглядів: 145

Фото без опису

     Грибний сезон у розпалі, погода цьому сприяє, а тому  зростає ризик  появи випадків  отруєнь. З початку року на Вінниччині зафіксовано 14 випадків отруєнь грибами.  Від отруєнь грибами постраждало 18 осіб, серед них – 4 дітей. 15 постраждалих отримали отруєння  середнього ступеня тяжкості та 3-важкого.

 Попри те, що цифри статистики значно менші, ніж у попередні роки – проблема залишається актуальною, адже люди продовжують збирати та вживати гриби і на жаль, не всі мешканці нашого регіону володіють знаннями щодо правильного їх збирання та приготування.  

Не варто купувати гриби  на стихійних ринках, слід відмовитися від споживання дикорослих грибів. Також не можна збирати гриби  поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, адже  вони вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали. Вдома ще раз потрібно ретельно перевірити гриби, а всі сумнівні треба викинути. Не варто забувати й про те, що заборонено  годувати грибами дітей до 12 років.

 Якщо все ж не можете обійтися без грибів – раджу вживати гриби, що вирощені штучно на відповідних підприємствах. Такі гриби підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. 

Якщо  після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

    - негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
    - навіть при полегшенні стану обов?язково  зверніться до найближчої лікарні;

  Не займайтесь самолікуванням – це небезпечно для життя, адже за згаяний час ви можете заплатити власним життям!

 

 

  З повагою
Завідувач  ВСП Іллінецький відділ                 Володимир Петренко
ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України»     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень