Пошук

Що необхідно знати про нітрати в продуктах та їх вплив на здоров?я людини

Дата: 13.07.2022 16:36
Кількість переглядів: 1554

Фото без опису

З настанням літа  в нашому харчуванні з´являється все  більше  свіжих овочів і фруктів і це добре. Однак, овочі і фрукти іноді можуть таїти і приховану загрозу.

     Особливо гостро обговорюється проблема накопичення в овочах і фруктах нітратів.

     При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато,то:

     1.Нітрати під впливом ферменту нітратредуктази перетворюються  в  нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і окислюють в ньому 2-х валентне залізо в 3-х валентне. В результаті утворюється речовина метгемоглобін, який вже не здатний переносити кисень. Тому порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка.
     2.Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.
     3.Нітрати знижують вміст вітамінів  в їжі,  які входять до складу багатьох ферментів,  а через них впливають на всі види обміну речовин.
     4.При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози.
     5.Встановлено, що нітрати сильно впливають на виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.

     Особливо чутливі до нітратів діти грудного та самого раннього віку.

     Як звільнитися від надмірної кількості нітратів, що містяться в овочах і фруктах?

     Що на це відповісти? Звільнитися повністю неможливо,  так як нітрати – обов’язковий  атрибут кругообігу азоту в природі, необхідний для  живлення  рослин, без яких неможливі складні біологічні процеси синтезу рослинного білку.

     Вони були, є  і будуть, навіть, якщо повністю відмовитись від застосування мінеральних добрив.

     Накопичення нітратів в овочах залежить не тільки від доз і строків мінеральних підживлень. Їх кількість визначається і біологічними особливостями культури, і погодними умовами,і навіть тим, де вирощені дані рослини (на сонці, в тіні або в теплиці).

     Добова допустима доза  (ДДД) нітратів для дорослої людини становить 300-325 мг/добу.

     Основне їх джерело - столовий буряк, капуста, петрушка, кріп, морква, редиска,сельдерей, салати, зелена цибуля.

     Надходять нітрати в наш організм в невеликій кількості із питною водою, м’ясом, молоком та сиром.

      Чи знаєте ви, що в різних частинах рослин кількість нітратів різна?  Найбільш багата нітратами судинопровідна система рослин, розміщена ближче до коріння. Вміст нітратів різний від листової пластинки до листового черешка і далі до стебла. Наприклад, в листках петрушки, сельдерею, кропу їх на 50-60% менше, ніж в стеблі.

     У верхній частині моркви нітратів на 80% менше, ніж в серцевині. Зате, в огірках, редисці, навпаки нітрати накопичуються у верхньому шарі (шкірці) до 70% більше, ніж в серцевині. Аналогічно – в дині,  кавуні, тому не слід вживати недозрілу м’якоть, яка прилягає до шкірки.

     Огірки краще почистити і зрізати місце прикріплення  до стебла.

     Отже,  використовуючи  в їжу ті частини рослин, які завідомо містять найменшу кількість нітратів, можна знизити їх надходження до нашого організму практично вдвоє.

     Це дуже важливо знати при приготуванні  сирих вітамінних салатів.

     А що робити з тими частинами овочів, які «люблять» накопичувати нітрати? Не викидати ж їх. Звісно, ні, занадто дорого! Тут на допомогу можуть прийти деякі секрети кулінарної обробки.

     Навіть елементарна попередня обробка – обов’язкове  промивання та чистка овочів знизять кількість нітратів на 10-15%.

     При тривалому  вимочуванні (протягом двох годин)  у воді  листя петрушки, кропу, салату втрачається 15-20% нітратів.

     Щоб знизити на 25-30% вміст нітратів у картоплі, капусті достатньо однієї години вимочування.

     Втрати нітратів при відварюванні овочів проходять за рахунок  їх дифузії у воду.

     В процесі відварювання столового буряка, моркви, найбільш інтенсивний перехід нітратів у відвар проходить в перші 30-40хв., далі процес призупиняється. Картопля при відварюванні втрачає їх до 80%, морква – до 70%, столовий буряк – до 40%.

     Відвар слід злити, а з овочів готувати салат чи подавати до столу у відвареному  вигляді.

     При солінні, консервуванні, маринуванні перші 3-4 дні  йде інтенсивне утворення нітратів і нітритів.Тому не варто квапитись їсти свіжо засолену капусту чи огірки, раніше ніж через 10-15 днів. Що стосується маринування, рекомендуємо якнайменше використовувати кріп, який має високий вміст нітратів.

     Якщо ви будете користуватися даними рекомендаціями, то безумовно знизите кількість нітратів у добовому раціоні.

     Чи потрібно прагнути звільнятись від них повністю? Практично – це неможливо, так як  борючись з нітратами ви знизите кількість вітамінів, особливо вітаміну «С».

     Поступайте розумно і практично. Дбайте про введення в раціон більше чорної та червоної смородини(в любому вигляді) і інших ягід та фруктів, багатих на вітаміни. Пийте зелений чай. Це природні нейтралізатори нітратів, які поступають в наш організм.

     Намагайтеся купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. Там існує ймовірність, що продукти перевірені. При купівлі овочів та фруктів вимагайте висновок лабораторії  ветеринарно-санітарної експертизи. У цьому документі має бути зазначений рівень нітратів в овочах, фруктах, ягодах і зелені. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам.  

     З метою попередження захворювань, пов’язаних із вживанням продукції  з високим вмістом нітратів Немирівський відділ контролю та профілактики хвороб  завжди  готовий  проводити лабораторні дослідження овочевої продукції, як від організованих дитячих колективів так і від населення.

 

З повагою
Завідувач відділу контролю

та профілактики хвороб             Анатолій Хмара


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних