Пошук

Холера, як від неї вберегтися?

Дата: 22.06.2022 08:50
Кількість переглядів: 243

Фото без опису

На теренах Вінницької області за період з 1 січня по 31 травня 2022 р. зареєстровано 954 хворих гострими кишковими інфекціями, зокрема  на території Вінницького району (бувшого Немирівського) 5 хворих. До гострих кишкових інфекцій належать гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають низку клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Війна, розв’язана рф проти України, призвела до руйнування водогонів та об’єктів інфраструктури, унеможливила доступ населення до чистої питної води. Ризик поширення інфекційних захворювань, в тому числі холери, збільшується.

     Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae.

     Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

     Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

     Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

     Симптоми холери.

     Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

     Характерні симптоми холери:

        • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
        • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
        • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
        • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
        • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
        • задишка, різка слабкість. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

     Профілактика холери

     Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

        • не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
        • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
        • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
        • використовуйте чисту воду;
        • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
       • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину. При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

 При появі перших симптомів діареї ( проносу):

        • терміново розпочинати регідратацію: вживати сольові розчини (регідрон, гастролі), при їх відсутності пити багато рідини. Своєчасна регідратація може врятувати ваше життя.
        • Негайно звернутись до найближчого медичного закладу. Продовжувати пити сольові розчини під час пересування до медичного закладу.
        • Продовжувати годувати дитину грудним молоком, якщо у неї з’явилась водяниста діарея, навіть під час пересування до медичного закладу.

     Рекомендації для туристів:

     1. Не вживати воду для пиття і для побутових цілей ( миття овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) з випадкових джерел;
     2. Утриматись від використання льоду для охолодження різних напоїв;
     3. Купатися лише у водоймах, дозволених для організованого відпочинку. Не полоскати горло і ковтати воду;
     4. Не вживати сирі і недостатньо термічно оброблені продукти моря та інших водних об’єктів (озеро, річка)
     5. Не вживати харчові продукти, фрукти і овочі, куплені у вуличних та інших випадкових торгівців;
     6. Вживати підкислену ( лимонною кислотою) воду, соки;
     8. Регулярно і ретельно мити руки.

Дотримуйтесь наданих порад та будьте здорові!

 


З повагою
Завідувач відділу контролю
та профілактики хвороб            Анатолій Хмара


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень