Холера, як від неї вберегтися?
На теренах Вінницької області за період з 1 січня по 31 травня 2022 р. зареєстровано 954 хворих гострими кишковими інфекціями, зокрема на території Вінницького району (бувшого Немирівського) 5 хворих. До гострих кишкових інфекцій належать гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають низку клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Війна, розв’язана рф проти України, призвела до руйнування водогонів та об’єктів інфраструктури, унеможливила доступ населення до чистої питної води. Ризик поширення інфекційних захворювань, в тому числі холери, збільшується.
Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери.
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
• частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
• через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
• загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
• холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
• шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
• задишка, різка слабкість. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
• не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
• дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
• використовуйте чисту воду;
• мийте овочі і фрукти перед вживанням;
• ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину. При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
При появі перших симптомів діареї ( проносу):
• терміново розпочинати регідратацію: вживати сольові розчини (регідрон, гастролі), при їх відсутності пити багато рідини. Своєчасна регідратація може врятувати ваше життя.
• Негайно звернутись до найближчого медичного закладу. Продовжувати пити сольові розчини під час пересування до медичного закладу.
• Продовжувати годувати дитину грудним молоком, якщо у неї з’явилась водяниста діарея, навіть під час пересування до медичного закладу.
Рекомендації для туристів:
1. Не вживати воду для пиття і для побутових цілей ( миття овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) з випадкових джерел;
2. Утриматись від використання льоду для охолодження різних напоїв;
3. Купатися лише у водоймах, дозволених для організованого відпочинку. Не полоскати горло і ковтати воду;
4. Не вживати сирі і недостатньо термічно оброблені продукти моря та інших водних об’єктів (озеро, річка)
5. Не вживати харчові продукти, фрукти і овочі, куплені у вуличних та інших випадкових торгівців;
6. Вживати підкислену ( лимонною кислотою) воду, соки;
8. Регулярно і ретельно мити руки.
Дотримуйтесь наданих порад та будьте здорові!
З повагою
Завідувач відділу контролю
та профілактики хвороб Анатолій Хмара