Пошук

«Гельмінтози – шкідливі «квартиранти» людини»

Дата: 12.05.2022 10:32
Кількість переглядів: 443

Фото без опису

Гельмінтози – найбільш поширені захворювання людини. 25% населення Земної кулі заражені гельмінтами і більще 100 млн дітей у світі через гельмінтози мають затримки росту та розумового розвитку. За даними  Всесвітньої організації  охорони здоров´я, щорічно у світі причиною  понад 16 із 50 мільйонів смертей є паразитарні та інфекційні  захворювання. За поширеністю кишкові гельмінтози посідають друге місце після туберкульозу.   Територія України має сприятливі умови  навколишнього середовища для широкого поширення  захворювань цієї групи, свідченням чого  є 2 млн  захворювань  гельміньозами, що реєструються щорічно. І ці цифри не остаточні, оскільки симптоми ураження глистами  часто не є очевидними і маскуються під інші захворювання. Продукти життєдіяльності та розпаду гельмінтів чинять на організм господаря загальнотоксичну дію. Глисти виділяють отруйні речовини,  які поступово отруюють організм людини. З´являються  головні болі, дратівливість, поганий сон.  Потерпає організм людини і від механічного ушкодження органів і тканин у місцях паразитування гельмінтів. А у випадку міграції личинок паразитів, може  порушуватися рух природних рідин та секретів (обіг крові та лімфи), розвиватися бронхообструкція  та непрохідність кишківника.

     Важливо памя´тати, що глисти не лише об´їдають  господаря, вони ще  й  зумовлюють порушення імунітету. Інвазованій паразитами дитині важче буде справитися з навалою вірусів в холодну пору року.      Швидка втомлюваність, зниження аппетиту, блідість шкіри або алергічні висипання, темні кола під очима і розлад шлунку… Хто запідозрить, що ці симптоми можуть вказувати на наявність глистів?  Між цим, сьогодні в світі відомо 342 види гельмінтів, які можуть викликати захворювання у людини. В Україні  з них виявлено близько 30 видів.

     Загроза підхопити непроханих гостей  особливо висока в дитячому віці, коли малюки активно контактують зі своїми однолітками на дитячих майданчиках чи у школі, тягнуть до рота брудні руки та іграшки, які побували на землі, бавляться з тваринами.

     Проте і дорослі можуть легко підхопити гельмінтів та співіснувати з ними роками. Для того, щоб заразитися паразитами, не обов´язково навіть відвідувати екзотичні країниа бо не мити руки.  Заразитися можна, якщо випити забруднену воду, з'їсти овочі або фрукти, забруднені яйцями гельмінтів та в цілому через недотримання основних правил санітарії та особистої гігієни. Якщо таке станеться, то основними симптомами буде не скреготіння зубами (бо це міф), а біль у животі, діарея, нудота, здуття живота, постійна втома, проблеми зі сном, зниження аппетиту чи невмотивована втрата ваги. Рідше можуть розвиватися такі симптоми, як підвищення температури тіла та сухий кашель.  Перш за все  не слід займатися самолікуванням.

   При підозрі на глистяну інвазію необхідно звернутися до лікаря.Не поспішайте бігти в аптеку за антигельмінтними засобами. Як правило це досить серйозні засоби, які не можназа стосовувати без призначення лікаря. За рекомендаціями ВООЗ, їх рекомендують для профілактики лише в тих країнах, де є високий ризик зараження. Україна до них не відноситься, тому прийом препаратів рекомендовано проводити тільки після того, як аналізи підтвердять наявність гельмінтів.

    Обстежитись на наявність гельмінтозів у нас в районі можна в мікробіологічній лабораторії Немирівського відділу конторолю та профілактики хвороб  як дорослим  так і дітям.

     Також наша лабораторія проводить дослідження на наявність яєць гельмінтів: води  питної, грунту, піску (зокрема і з пісочниць ДНЗ), а також овочів та фруктів. Всі бажаючі можуть звертатися для проведення згаданих досліджень у мікробіологічну лабораторію Немирівського відділу контролю та профілактики хвороб (бувша СЕС) за адресою: м.Немирів, вул..І.Франка,32/а

     Захиститися від зараження яйцями чи  личинками гельмінтів можна дотримуючись елементарних правил гігієни. Перш за все це виховні заходи. Дітей треба навчати всім гігієнічним заходам, а не просто проводити їх разом з дитиною. Тоді батьки можуть бути впевнені в тому, що дитина помиє руки після туалету чи вулиці, не стане їсти немите яблуко або мандарин і т.д.

     Англійське  прислів´я каже :«Не виховуйте  дітей, все одно вони будуть схожі на вас.Виховуйте себе». Тому самі дорослі повинні дотримуватися правил особистої гігієни, і таким чином вчити дитину.

     Овочі та фрукти перед вживанням також необхідно ретельно мити.Особливо обережними треба бути  при вживанні плодів, які ростуть близько до землі, їх часто удобрюють  гноєм, а в структурі цих ягід багато мікроволосків і поглиблень, які сприяють утриманню  яєць  гельмінтів.

     Важливо ніколи не вживати воду з відкритих водойм і некип´ячену і з невідомих джерел. Не можна забувати про те, що для профілактики глистів у дітей треба періодично мити дитячі іграшки з милом.

     На вулиці батьки повинні бути найбільш уважними і стежити ,щоб діти нічого не брали в рот і гралися лише в спеціально обладнаних  пісочницях.

     Діти повинні спати на окремих ліжках, привчіть їх підмиватися перед сном. Якщо ж у дитини виявлені глисти, на ніч одягайте їй трусики, які щільно  прилягають і коротко обстригайте нігті. Якщо ви живете на дачі, намагайтеся правильно обладнати туалети, фекалії необхідно знезаражувати. Проведіть профілактику і лікування гельмінтозів у ваших домашніх тварин.

     Важливо турбуватись про повноцінне харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, особливо  вітамінами С,Д та А.

 

     Дотримуйтесь наданих  рекомендацій і будьте здорові!

 

МОЗ УКРАЇНИ
ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ
НЕМИРІВСЬКИЙ   ВІДДІЛ  
«ДУ  ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ   ЦЕНТР КОНТРОЛЮ
ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МОЗ  УКРАЇНИ »


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень