Пошук

Ротавірусна інфекція

Дата: 27.04.2022 14:13
Кількість переглядів: 179

Фото без опису

Ротавірусна інфекція - гостре вірусне захворювання, яке є найчастішою причиною  тяжкої діареї, нерідко смертельної, особливо у немовлят і маленьких дітей.

На щастя, на території бувшого Немирівського  району останні  роки  не  реєструється  це  діарейне захворювання.  Проте в інших районах  нашої області щорічно виникає по декілька випадків цього підступного захворювання . І тому,  аби не захворіти, не зайвим буде нагадати нашим громадянам, що ж це за інфекція така –«ротавірусна».

Джерелом ротавірусів є  хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті із  поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями  - іграшки, підлога, меблі, одяг)  або під час  вживання в їжу інфікованих ротавірусом страв і води. Ротавірус дуже легко передається від людини до людини. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів  початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою може бути   більш ніж 30 днів після інфікування.

  Інкубаційний  період  триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39ºС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Основну небезпеку являє собою зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу.

 Крім того, у   більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів .

Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Якщо ротавірус вже виявлений, то особи, які  доглядають за хворими, повинні після миття рук, обробляти їх  антисептиком. Забруднені  іграшки та поверхні  мити з милом. Обробка 70% розчином етилового спирту інактивує  ротавірус і попереджає подальшу його передачу.

Щоб вберегти дитину від зустрічі з ротавірусом, потрібно часто мити руки, особливо після прогулянки та перед їжею.

Будьте пильними, бережіть здоров´я своє  та Ваших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень