Пошук

Будьте обережні! Водно-нітратна метгемоглобінемія!

Дата: 15.04.2022 09:33
Кількість переглядів: 175

Водно-нітратна метгемоглобінемія – отруєння,спричинене токсичною дією нітратів, яке  полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. 

     Нітрати – це азотисті речовини, які утворюються внаслідок  розпаду органічних сполучень та аміачних мінеральних добрив, які поширено використовуються на сільсько-господарських угіддях , присадибних ділянках . Крім того, джерелом утворення нітратів є стічні води з вигрібних ям та тваринницьких ферм в сільських населених пунктах.

     Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). При вживанні питної  води з високим рівнем вмісту нітратів, в товстому кишківнику людини, внаслідок діяльності нормальної мікрофлори,  нітрати  перетворюються в нітрити. Саме нітрити, з’єднуючись з гемоглобіном крові, роблять його неактивним. Внаслідок чого,  в організмі утворюється замість гемоглобіну метгемоглобін та розвивається киснева гіпоксія.

     До групи підвищеного ризику відносяться  діти до 3х років, яких вигодовують сумішами, приготовленими    на воді з колодязів. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних  процесів, що відбуваються в ньому. У дітей, вражених  цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується  смертю.

     Лабораторіями нашого відділу у 2021 році досліджено на вміст нітратів 119 проб питної води від  дітей  до 3-х років . За результатами досліджень у 32-х  пробах  вміст нітратів  був  значно вищий допустимих  норм.

     З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних  рекомендацій:

  • Дотримуватись  водоохоронного  режиму в межах 50 м  навкруги колодязів.
  • Забезпечити  утримання колодязів в належному санітарно-технічному  стані та здійснювати заходи щодо належного їх утримання.
  • Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним  лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
  • Використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.
  • Не готувати дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не впевнені  у її якості.
  • Рекомендується вживання фасованої та бутильованої води .
  • При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися  за кваліфікованою медичною  допомогою.
  • В сільському господарстві використовувати отрутохімікати та пестициди з дотриманням санітарних норм та правил.

 

      Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.  Кип´ятіння  забрудненої  нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

               Дотримуйтесь всіх рекомендацій та будьте здорові !

 

З повагою
Завідувач відділу                                                                  Анатолій Хмара

 

МОЗ УКРАЇНИ
ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ
НЕМИРІВСЬКИЙ   ВІДДІЛ
ДУ "ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ   ЦЕНТР
КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МОЗ УКРАЇНИ "


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень