Йододефіцит: що варто знати і як уберегтися

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду  .

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Наслідки нестачі йоду в організмі:

  - відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

  - збільшення щитовидної залози (зоб);

  - затримка росту у дітей;

  -  затримка інтелектуального розвитку у дітей;

  -  зниження розумової активності у дорослих;

  -  порушення обмінних процесів;

  -  загроза переривання вагітності ;

  -  неонатальний гіпотиреоз;

  - рак щитовидної залози;

  - погіршення пам’яті, слуху;

  -  підвищення холестерину;

  -  сухість шкіри, втрата її еластичності;

  -  порушення роботи кишківника;

  - відчуття холоду;

  - різке зниження чи підвищення маси тіла;

  -  набряки;

  - випадіння волосся тощо.

 

Через недостатній вміст йоду в ґрунтах регіонів України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів тощо, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту.

Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг.

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

 0–6 років — 90 мкг;

 6–12 років — 120 мкг.

 

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу! 

У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.

Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.

За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.

Профілактика йододефіциту

Існує кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

 - морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

 - білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

 - морську капусту (ламінарію);

 - овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

 -  фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);

  - яйця, молоко,  яловичину,   волоські горіхи.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. Як свідчить досвід більше 140 країн світу, де така норма прописана в законодавстві, універсальне йодування харчової солі   є найефективнішим і найдешевшим способом подолання йододефіциту.  

 

З повагою

Завідувач   відділом                                                   Анатолій Хмара