Пошук

ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ НЕМИРІВСЬКИЙ ВІДДІЛ «ДУ ВІННИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ та ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МОЗ УКРАЇНИ» інформує:

Дата: 23.02.2022 13:39
Кількість переглядів: 207

Небезпечна інфекція, проти якої немає ліків.

Фото без опису

Поліомієліт повернувся в Україну. Це захворювання може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин.   Найбільш вразливі до поліо діти до 6 років.

 

Що ж це за хвороба? І як убезбечити своїх дітей від  цієї  страшної недуги?

Поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазавичай через немиті руки та іноді  через брудуну воду.

Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо  виявити вчасно – через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби.

Як проявляється ця страшна хвороба?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.При цьому прояви хвороби можуть бути  різними:

- жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає  у понад 70% випадків.У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою;

- грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, - протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої  форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами гриппу;

- рухові розлади: сильний біль в уражених м´язах  і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин.

Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких ознак захворювання у більшості носіїв, створюючи загрозу невіліковного паралічу і смерті для величезної кількості невакцинованих дітей і навіть дорослих. Тож, якщо  у вашої дитини «тягне руку» або вона не стає на ніжку, негайно зверніться до вашого лікаря.

Поліомієлітний параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.Ураження дихальних м´язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і  м´язів не відновлюється.

Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5-10% помирають через те, що параліч вразив саме дихальні м´язи. Врятувати й підтримувати життя в таких випадках можливо, лише штучно підтримуючи процесс дихання.

 

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб захистити дитину – щеплення.

Якщо 90-95% людей у країні має імунітет  проти інфекційної хвороби, вона не поширюється, навіть якщо збудник завозиться з-за кордону. Такий імунітет називається «колективним», і  саме він дозволяє захистити від небезпечних інфекцій тих, кому не можна робити щеплення через постійні чи тимчасові протипоказання.

 Для формування імунітету до поліомієліту на все життя потрібно і необхідно шість доз вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у такому віці:

-у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);

-у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Вакцини, які наразі використовують медичні заклади, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Нагадаю, що з першого лютого в Україні  стартує вакцинальна кампанія проти поліомієліту.

Тож, шановні батьки, подбайте про здоров´я своїх діток!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень