Пошук

Немирівське бюро правової допомоги інформує:

Дата: 26.01.2022 14:20
Кількість переглядів: 455


Немирівське бюро правової допомоги

м.Немирів, вул.Гімназійна,19

кабінети 103/104

тел.(04331) 2-18-10

 

ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В РАЗІ
ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

В умовах, коли ми з вами регулярно чуємо інформацію про можливий новий виток агресії Росії проти України, не зайвим буде пригадати такі речі, на які у звичайних умовах ми майже не звертаємо уваги (ВІДСТРОЧКА, МОБІЛІЗАЦІЯ).

Відтак, виникає питання, як має відбуватися мобілізація громадян у разі ще більшого загострення ситуації. Згідно з Законом «Про військовий обов'язок і військову службу» на військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації. В КЦ (Р(М)Ц) резервісти та заброньовані військовозобов’язані відсутні.

Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачає, що організація і порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначаються цим законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України. Загальна мобілізація має проводитися одночасно на всій території України і стосується національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України (ЗСУ) тощо. Часткова мобілізація може проводитися в окремих місцевостях держави, а також стосуватися певної частини національної економіки, ЗСУ тощо. Вид, обсяги, порядок і строк проведення мобілізації визначаються Президентом в рішенні про її проведення. Якщо буде прийнято рішення про проведення відкритої мобілізації, то має бути негайне оголошення через засоби масової інформації.

Також закон передбачає проведення прихованої мобілізації. Відповідне рішення має бути доведене до органів державної влади по закритих каналах оповіщення в порядку, який визначається Президентом.

Під час загальної мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (для резервістів і військовозобов’язаних приписаних до частин територіальної оборони). При частковій (прихованій) мобілізації прибуття здійснюється з обмеженнями людських ресурсів до визначених військових структур та частин в межах кого це стосується.

Кого не мобілізують ?

Не підлягають призову під час мобілізації:

 особи, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років або особа з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Національної поліції, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби, Управління державної охорони.

Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають також:

 здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;  

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції тощо.

Також, відстрочку від призову строком на 6 МІСЯЦІВ, як в першому так і в другому випадку, матимуть заброньовані військовозобов’язані.

Процедура медичного огляду Згідно з положенням про військово-лікарську експертизу в ЗСУ медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК  ТЦК та СП. Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями - і лікарями інших спеціальностей. Перед оглядом їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам, яким більше 40 років, обов'язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

До початку огляду на всіх військовозобов'язаних отримуються дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, - витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, - дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.

Розклад хвороб, які передбачають індивідуальне визначення придатності до військової служби і військової спеціальності, ВЛК виносять одну із таких постанов:

«Непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час»;

«Обмежено придатний до військової служби»;

«Придатний до військової служби».

При цьому, у воєнний час, під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

 

Завідувач сектору з охорони праці,

мобілізаційної роботи та

цивільного захисту                                                                Олег Сидоренко

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень